De voedselbank

De voedselbank

Met de feestdagen in aantocht wil ik graag wat aandacht roepen voor de voedselbank.

Mijn eerste ervaring met de voedselbank was erg mooi, mijn ouders waren bevriend met de oprichter van de voedselbank en de man heeft zelfs mijn moeders trouwjurk gemaakt. We waren daar toen op bezoek voor een verjaardag of jubileum ofzo en omdat ik graag een verslag wou schrijven erover kreeg ik een kleine rondleiding en foto!

Mijn tweede was iets minder mooi. Ondertussen al een paar jaar geleden zat ik diep in de geldzorgen, ik was al ziek en kon daardoor niet goed werken maar ik woonde door allerlei nare omstandigheden al wel op mijzelf. Maar ik werd nog niet serieus door het UWV genomen. Hierdoor ben ik best wel de schulden in gegaan. Op een dag viel er een briefje in de brievenbus van Stichting SchuldhulpMaatje. Ik had al langer hulp willen zoeken maar ik wist gewoon niet hoe en waar te beginnen. Dit was een teken voor mij en ik heb gelijk een mail gestuurd of gebeld ik weet niet meer wat eerlijk gezegd. Het was voor mij echt een prachtig teken.

Niet veel later had ik mijn eerste gesprek met de vrouw die mij hielp. Ze had gelukkig heel veel begrip voor mijn situatie, dat was iets wat ik heel fijn vond omdat dat vanuit mijn omgeving niet veel kwam en ik mij dus vaak schaamde. Met mijn ‘inkomen’ kon ik gewoon niet goed rondkomen, dus zij ging mij helpen, of wel aan een uitkering of wel aan een Wajong. Ik zal hier nog meer over vertellen later want mijn aandacht is nu voor de voedselbank maar een beetje achtergrond verhaal was nodig. Ondertussen gingen we namelijk ook kijken hoe wij kosten konden besparen, hoe het beter kon. Ik heb namelijk in mijn leven nooit met geld leren omgaan tot dat moment en ik zal eerlijk toegeven dat ik het ook gewoon echt niet kon op dat moment. We vonden wat manieren en sloten dingen uit die echt heel belangrijk voor mij waren. En of ik nog kon bellen om kortingen etc.

Vervolgens kwamen we bij eten uit. Veel goedkoper dan ik op dat moment boodschappen deed ging niet echt maar nog was het meer geld dan dat ik kon missen. Toen kwam zij met de voedselbank, iets waarvan ik niet dacht in aanmerking te komen want zo slecht had ik het nou toch ook weer niet (iets wat ik iets te vaak dacht, denken dat ik geen hulp verdiende omdat er veel mensen waren die het slechter hadden. Gelukkig zie ik nu in dat je altijd de hulp verdient die je nodig hebt.). We gingen ons dus samen aanmelden, zij hielp mij met de gesprekken en wat ik allemaal nodig had. Het ging dus goed en ik kreeg een ‘pasje’ waarmee ik elke vrijdag eten kon halen.

Ik heb hier echt ontzettend veel aan gehad. Het scheelde veel geld en het was ook niet altijd alleen voedsel, soms kreeg je ook een wasmiddel of tandpasta etc. Ontzettend handig. Iets wat ik wel erg miste waren bijvoorbeeld aardappelen maar gelukkig was dat niet zo heel duur om te halen. Met kerst kreeg ik zelfs een kerstpakketje en wat maakte mij dat blij. Omdat echt werken mij niet langere tijd lukte heb ik nooit ergens een kerstpakket gehad dus was dat voor mij echt een fantastische ervaring. Het is misschien wel heel groot om te zeggen dat het mijn leven heeft gered maar het heeft het zeker heel erg geholpen. Zonder die hulp was ik op een hele andere plek geweest.

Ik vond dit een hele fijne tijd maar ook een hele moeilijke tijd. Ten eerste, zoals ik eerder al vertelde, schaamde ik mij. Ik heb mij hier lang voor geschaamd en durfde het ook niet vaak te vertellen. En daarmee kwam het tweede probleem. Omdat ik zo zwak ben en niet kan autorijden en ik toch elke keer 2 boodschappentassen mee kreeg waar ook drinken en potten inzaten was ik erg afhankelijk van anderen. Ik vond dat (nogsteeds) helemaal niet fijn. Het voelde alsof ik anderen continue aan het lastigvallen was met mijn problemen. Zowel dat ik veel dingen niet kon omdat ik geen geld had en omdat ik iemand nodig had om mij te helpen die spullen thuis te krijgen. Gelukkig kreeg Joury middenin zijn rijbewijs en kon hij mij veel helpen maar door zijn werk ging dat ook niet altijd.

Ik heb nu wel geleerd dat je je niet moet schamen voor de financiële problemen die je hebt. Vaak kan je er zelf helemaal niets aan doen en is het gewoon buiten je macht. Ik wil dat ook graag aan jullie meegeven dat het echt oké is en veel meer mensen dan je denkt hier last van hebben. Het is zo’n taboe om over te praten en eigenlijk zou het zo niet moeten zijn, vaak proberen ze je ook de schuld te geven dat je niet handig bezig bent terwijl je elke dag alles aan het berekenen bent of het wel kan. Ook om hulp vragen is absoluut geen schande en degenen om je heen die van je houden en om je geven zullen je met liefde helpen met wat ze kunnen.

Dit nu is dan dus ook aan degene die het wel wat breder hebben, misschien herken je je er wel in dat je anderen beoordeeld? Misschien ook niet. Hoe dan ook: Stop daar alsjeblieft mee en bied hulp in plaats van beoordelingen. Want met die beoordelingen komt niemand verder. Het is niet alsof deze mensen met al het plezier in moeilijkheden zitten. En dan nog DE vraag. Heb jij wat over? Help de voedselbank een handje zodat iedereen gewoon kan eten. Uit ervaring weet ik dat ze het vaak erg moeilijk hebben en sommige er zelfs mee moeten stoppen in verband met te weinig geld of middelen. En nou zeg ik niet dat je gelijk een fortuin er aan moet uit geven maar alle kleine dingen helpen al.

Normaal doe ik altijd elk jaar, zelfs toen ik bij de voedselbank zat, wat via de Aldi doneren. Je hebt daar van die briefjes die je dan bij de kassa kan inleveren en daar betaal je dan voor, zo doneer je dat eten aan de voedselbank. Ik zou eerlijk gezegd niet weten of andere supermarkten deze kerst acties ook hebben maar ik zag hem in ieder geval ook dit jaar weer in de Aldi folder staan! Mocht het mij dit jaar nog lukken te gaan zal ik het natuurlijk ook weer doen. Probeer dan ook te kijken naar wat iemand waarschijnlijk het beste kan gebruiken. Het is een euro extra op je boodschappen, wat natuurlijk niet voor iedereen haalbaar is, maar als dat wel zo is denk er dan over na! Iemand zal je zo dankbaar zijn voor een mooi kerst maal! En als heel veel mensen dit doen is het een genot voor een heleboel mensen die dit echt heel erg kunnen gebruiken. Ook begreep ik dat de Lidl een speciale ontbijt actie heeft en Radio538 met missie538 dit jaar helemaal in het teken staat van de voedselbank!

Ik ben in ieder geval alle donoren van de voedselbank nog elke dag meer dan dankbaar. Ik hoop dat ze ook dit jaar weer een prachtig pakket mogen krijgen.

Veel liefs,

Mich

Deel dit met je vrienden:
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Michaela

Leuk dat je dit leest! :)

Gerelateerd

Een stapje terug.

Een stapje terug.

Update van de piercing

Update van de piercing

De gordijnen gingen open

De gordijnen gingen open

Van lezen naar beven

Van lezen naar beven

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *